omgaan met pijn

Omgaan met pijn

Ter voorbereiding van een redactioneel dossier in Bodytalk, deed Roularta Research onderzoek naar het ervaren van en omgaan met pijn bij Belgen die regelmatig met pijn geconfronteerd worden. 2752 respondenten namen deel aan de enquête. De respondenten zijn vooral vrouwen (75%), 40% van de deelnemers zijn jonger dan 55 jaar. 
55% van de respondenten ervaart continu of dagelijks pijn. Deze vaststelling is evenwel leeftijdsgebonden: 1 op 3 respondenten jonger dan 35 jaar ervaart dagelijks of continu pijn. In de categorie van 65+ers stijgt dit aantal tot 57%. Algemeen genomen, situeren de meeste pijnklachten zich in de rug, nek en schouders

De meest voorkomende oorzaak van pijn bij de respondenten, tijdens de maand die aan de enquête voorafging, is artrose (35%), zowel voor mannen als vrouwen. Bij vrouwen vervolledigen chronische ziekte (21%) en stress (19%) de top 3 van oorzaken. Bij mannen staan zenuwpijn en hernia’s (beiden 13%) op de tweede en derde plaats. Opvallend is dat 15% van de ondervraagde mannen geen oorzaak van hun pijn kan aanwijzen.

Hoe gaan de respondenten om met hun pijn?
Pijn heeft vanzelfsprekend een impact op het dagelijkse leven van de respondenten. Zo is 12% van de respondenten reeds moeten veranderen van job omwille van hun pijn. 71% van de respondenten heeft tijdens de 3 maanden voorafgaand aan de enquête medische hulp gezocht voor hun pijn. 
Om hun pijn te verlichten, grijpen de respondenten vaak medicinale oplossingen aan. Dit gaat dan vooral over pijnstillers (63%) en ontstekingsremmende pijnstillers (50%), op afstand gevolgd door pijnstillende zalf (22%), morfine-achtige pijnstillers (16%) en infiltraties (13%). Niet-medicinale oplossingen omvatten dan weer vooral lichaamsbeweging (31%), bedrust (23%) en massages (23%).

Deze enquête staat verder ook stil bij de aankoop en het gebruik van pijnstillers met en zonder voorschrift. Het ervaren van nevenwerkingen, het lezen van bijsluiters en de informatiebronnen die gebruikers van pijnstillers aangereikt krijgen, kwamen eveneens aan bod in deze enquête.

Benieuwd om deze en andere details van de enquête te ontdekken? Neem gerust contact met ons op, of download het redactionele dossier uit Bodytalk via deze link.